Tutaj jesteś

Anemia co jeść, a czego unikać? Praktyczny poradnik

16 marca 2021 Dieta anemia co jeść


Choć na świecie panuje obecnie epidemia otyłości i nadwagi, to jednak wcale nie rzadziej występującym problemem jeśli chodzi o masę ciała, jest anemia. Czym jest ta dolegliwość, a co najważniejsze, co powinno się jeść, aby z nią walczyć? Warto również wiedzieć, czego się powinno unikać podczas anemii, aby nie pogarszać swojego stanu.

Czym jest anemia?

Jeśli chce się dowiedzieć, co jeść podczas anemii, aby wyjść z tej choroby, trzeba najpierw się dowiedzieć tego, czym ona tak naprawdę jest.
Anemia, czy też niedokrwistość, jak inaczej jest nazywana, to stan organizmu, w którym znacznie spada ilość czerwonych krwinek we krwi, spada ilość hemoglobiny, a także poziom żelaza. Jak łatwo się domyśli, przekłada się to na nieprawidłowe funkcjonowanie całego ciała, a długotrwale utrzymujący się stan anemii może mieć naprawdę bardzo niebezpieczne konsekwencje dla życia.

Anemia co jeść?

Jeśli chce się skutecznie walczyć z anemią, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co się do ciała dostarcza. Innymi słowy, najważniejsza w przypadku walki z tą chorobą jest odpowiednia dieta. Co w takim razie powinno się jeść w czasie anemii?
Najważniejszą substancją, którą trzeba dostarczać do organizmu w czasie anemii, jest żelazo. Dorosły człowiek potrzebuje go około 10-14 mg każdego dnia. Kluczowe zatem jest to, aby w pożywieniu starać się dostarczać właśnie taką ilość. Co zawiera najwięcej żelaza?
Zdecydowanie najważniejszą grupą produktów, jakie trzeba jeść w czasie anemii, są mięsa. Szczególnie mocno poleca się wołowinę, cielęcinę, a także wątróbkę. Co więcej, dieta w czasie anemii powinna być bogata w ryby, jaja, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także w warzywa i owoce.
Być może nie każdy o tym wie, lecz jeśli chce się zapewnić możliwie jak największy poziom żelaza we krwi, koniecznie trzeba zadbać o to, aby zachować jego odpowiednie wchłanianie. Jeśli poziom wchłaniania żelaza nie będzie na odpowiednim poziomie, nawet największe jego ilości w pożywieniu na nic się zdadzą. Co wpływa na wchłanialność żelaza? Odpowiada za to w największym stopniu witamina C. Z tego też powodu podczas diety na anemie trzeba zadbać o to, aby również i ta witamina w większej niż standardowo ilości została do diety włączona. Z tego powodu poleca się jedzenie dużych ilości cytrusów, lecz również takich produktów jak natka pietruszki, kapusta, czy też papryka i chrzan.

Czego unikać?

Jeśli chodzi o produkty, których powinno się unikać, aby nie pogłębiać stanu anemii i nie przeszkadzać we wchłanianiu przez organizm żelaza? Przede wszystkim poleca się w tym wypadku ograniczyć ilość kawy oraz herbaty, które mogą ten proces nieco utrudnić.

Szkolenie dla psychologów - czy warto wziąć w nich udział?

Redakcja aptekapodsloncem.pl

Redakcja "Apteka pod Słońcem" to zespół pasjonatów zdrowego stylu życia, kosmetyków, pielęgnacji, urody i zdrowia. Każdy członek redakcji wnosi unikalne doświadczenie i wiedzę, aby dostarczać czytelnikom rzetelne informacje i inspirujące treści.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

czosnek na przeziębienie