aptekapodsloncem.pl

Zdrowy styl życia

kurkuma na przeziębienie
Lifestyle Zdrowie

Jak działa kurkuma na przeziębienie?

Picie nektarów z kurkumy na przeziębienie znacznie poprawia stan zdrowia i sprawia, że lepsze staje się samopoczucie osoby chorej. Gorące napary z kurkumy przeciwdziałają katarowi, kaszlowi i bólowi gardła. Jest to przykład domowych sposobów leczenia przeziębienia i grypy.

Jakie właściwości lecznicze ma kurkuma?

Dobra jest kurkuma na przeziębienie, ponieważ zawiera w sobie kurkuminę, a ta z kolei ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i silnie antyoksydacyjne. Włączenie kurkumy do diety powoduje, że znacznie zwiększa się nasza odporność na wszelkiego rodzaju infekcje. Kurkuma jest bardzo popularna jako przyprawa. Bez problemu kupić ją można jako sproszkowaną, ma żółty kolor. Można ją też zakupić w wersji świeżej, wtedy ma jeszcze więcej w sobie właściwości leczniczych.
Oczywiście zawsze najlepiej jest zaaplikować sobie kurkumę, zanim całkowicie rozłoży nas choroba, jednak gdy się rozchorujemy na dobre też dobrze jest pić wszelkiego rodzaju mikstury, które są zrobione na bazie kurkumy.

Co jest lepsze świeży korzeń kurkumy czy wersja sproszkowana?

Kurkuma występuje w dwóch postaciach i w każdym przypadku posiada bardzo duże właściwości lecznicze. Jednak największe właściwości znajdują się w korzeniu kurkumy, aniżeli w jej sproszkowanej wersji. Dzieje się tak dlatego, ponieważ w czasie mielenia korzenia część substancji może być utracona. Korzeń zawiera w sobie wszystkie olejki eteryczne, które w połączeniu z pozostałymi jego składnikami tworzą efekt synergii.

Mikstury z kurkumą

Najlepsze działanie ma kurkuma na przeziębienie w obecności piperyny, która z kolei zawarta jest w czarnym pieprzu. Taka rozgrzewająca mikstura w bardzo szybkim czasie potrafi wpłynąć na poprawę stanu zdrowia, podczas zwykłego przeziębienia.
Uważa się, że dzienna dawka kurkumy to 1/4 łyżeczki sproszkowanej jej wersji oraz 6 mm świeżego kłącza.
Kurkuma bardzo szybko rozkłada się w ciele człowieka, dlatego w strategicznych przypadkach poważnego przeziębienia jest zalecane picie jej w trochę zwiększonych dawkach. Doskonale sprawdza się w połączeniu ze wspomnianym pieprzem, ale też jest idealna razem z imbirem. Jeśli chodzi o pieprz to do gotującego się wywaru kurkumy dobrze jest wrzucić całe ziarenko pieprzu, które potem bez problemu można wyłowić. Smak będzie pieprzem wzmocniony, ale nie będzie on brudził naparu, a jest to ważne w szczególności, gdy napój serwować się będzie dziecku. Kurkuma też doskonale smakuje w połączeniu z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *